Версія для друку
Четвер, 18 листопада 2021 12:25

Знову сказ: громадян просять вакцинувати домашніх тварин

18 листопада заступник голови райдержадміністрації Віктор Фіщук провів термінове засідання районної протиепізоотичної комісії, викликане черговим випадком виявленого сказу тварин. Цього разу в селі Бубнів Зимнівської тергромади лисиця, яка забігла на обійстя, заразила дворового пса. За кілька днів господарі помітили захворювання, а незабаром тварина померла. Аналіз підтвердив наявність сказу. Тож на території села встановлений карантин та впроваджуються заходи захисту для інших свійських тварин. І якщо ветеринари наразі проводять подвірний обхід та пропонують мешканцям села вакцинувати котів, собак та іншу живність, то гостро постає питання бродячих собак.

Роз’яснила ситуацію представниця місцевого підрозділу Держпродспоживслужби Надія Лозовицька, яка зазначила, що безпритульні тварини, відповідно до законодавства, є власністю громади, тож органам місцевого самоврядування слід заключити договори з установами, які їх можуть вакцинувати. Крім того, зазначила вона, закон № 2351, який уже поступово впроваджується в дію, зобов’язує власників домашніх улюбленців до відповідальності, зокрема, кожна тварина повинна мати ідентифікатор та, звичайно ж, необхідні щеплення. Тому варто посилити роз’яснювальну роботу серед населення, аби люди звикали до правильного і гуманного поводження з тваринами.

Крім того, обговорили на комісії і дії щодо попередження поширення цієї небезпечної хвороби. Як повідомили лісівники, масова вакцинація диких тварин від сказу відбувалась наприкінці жовтня. Але для набуття імунітету потрібен період до місяця. В останніх числах листопада розпочнеться сезон полювання на лисиць, голови усіх відстріляних тварини в обов’язковому порядку передаватимуть на експертизу на наявність чи відсутність сказу. До слова, на полювання дозволяється брати лише вакцинованих собак.   

В результаті учасники засідання затвердили план заходів з подолання наслідків виявленого випадку сказу та упередження подібних ситуацій в майбутньому.

Переглядів 5180

Галерея зображень