Версія для друку
Вівторок, 21 грудня 2021 15:40

Виїзне засідання колегії МОЗ на Волині: обговорювали питання захисту материнства і дитинства

21 грудня голова райдержадміністрації Юрій Лобач взяв участь у виїзному засіданні колегії Міністерства охорони здоров'я України, яке відбулось під головуванням очільника МОЗу Віктора Ляшка у Палаці культури обласного центру. З вітальним словом до столичних гостей на початку заходу звернувся голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко. А упродовж дня учасники колегії обговорювали різноманітні питання охорони материнства і дитинства, які на фоні погіршення демографічної ситуації визнані пріоритетними для  державної політики.

На 2022 рік в країні заплановано ряд заходів, які передбачають як розширення мережі перинатальних центрів, так і збільшення фінансування за пакетами НСЗУ щодо охорони материнства і дитинства. Реалізація цих заходів, на переконання міністра охорони здоров’я, дозволить закласти фундамент здорового майбутнього України та формування здорової нації.

«У програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» передбачено реконструкція та технічне переоснащення мінімум 48 лікарень, з яких у кожному регіоні буде модернізована або ж збудована хоча б одна дитяча лікарня»,  – наголосив Віктор Ляшко.

Також міністр зазначив, що в рамках робочої поїздки на Волинь учасники Колегії мали змогу оглянути КП «Волинське обласне територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради.

«Виходить досить потужний конгломерат, коли об’єднати дитячу лікарню та перинатальний центр, і це може бути як приклад того, до чого можна прагнути та у якому напрямку потрібно рухатися», – зауважив Віктор Ляшко.

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував про основні законопроекти у медичній галузі, які спрямовані на покращення та зміцнення здоров’я українців.

«Найближчим часом на громадське обговорення має вийти законопроект, підготовлений командою Комітету спільно з Міністерством охорони здоров’я, про охорону материнства і дитинства та про репродуктивне здоров’я», – зазначив Михайло Радуцький.

Окрім того, розроблено й ряд інших законодавчих актів, зокрема, щодо закупівлі дороговартісних ліків за державні кошти, підвищення оплати праці медпрацівників, зменшення впливу лікарських препаратів на здоров’я людини тощо.

«Жінки, готуючись стати матерями, повинні бути впевнені, що у державі створені достатні умови для виховання дитини та забезпечення добробуту сім’ї», – зауважив під час виступу Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов.

Відтак, за його словами, рішення сьогоднішньої Колегії щодо охорони материнства і дитинства мають знайти своє відображення у Стратегічному плані розвитку системи охорони здоров’я населення на період до 2030 року. Адже, згідно зі Стратегією людського розвитку, яка затверджена Указом Президента України 2 червня 2021 року, завданням держави є вироблення послідовної та довгострокової політики,  спрямованої на формування здорового способу життя, зміцнення здоров’я та профілактику захворювань.

Звертаючись до присутніх, заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак зауважила, що для проведення виїзного засідання Колегії МОЗу Волинська область була вибрана невипадково.

«Волинь спільно з кількома іншими регіонами були лідерами реформи акушерської служби щодо апробації перинатальних технологій, які й привели сьогодні до того, яку наразі маємо в Україні акушерську службу. Звичайно, маємо чимало проблем у цьому напрямку, але поговоримо сьогодні й про успіхи», –  наголосила Ірина Микичак.

У свою чергу голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко подякував Міністерству охорони здоров’я України за ініціативу проведення зустрічі в такому форматі та надану можливість спільно обговорити актуальні проблемні питання медичної галузі, у тому числі щодо охорони материнства і дитинства.

«Сьогодні ми разом з вами мали можливість оглянути два медичні заклади, які по праву можна вважати одними з найкращих в Україні – це Волинське обласне територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства та Волинська обласна клінічна лікарня, – зазначив очільник області. – Приймальне відділення, яке ми оглянули, одне з найпотужніших на Волині та реконструйоване в рамках Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво та оснащене усім необхідним обладнанням».

Загалом, як повідомив Юрій Погуляйко, в області модернізовано 7 приймальних відділень, а також стовідсотково завершено будівництво та реконструкцію амбулаторій загальної практики сімейної медицини за кошти Світового банку та кошти державного бюджету для розвитку медицини у сільській місцевості. 

Голова облдержадміністрації висловив слова вдячності керівництву держави за надану підтримку у розвитку галузі охорони здоров’я Волині та побажав плідної праці учасникам засідання.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 4029

Галерея зображень