Версія для друку
Вівторок, 10 травня 2022 11:29

Порушення вимог Правил охорони електричних мереж може призвести до припинення енергопостачання!

У відповідності до статті 22 Закону України від 09.07.2010 № 2480-VI «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» охоронні зони уздовж повітряних ліній електропередачі встановлюються у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки ліній від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на певній відстані залежно від напруги ліній електропередачі.

Згідно з Правилами охорони електричних мереж (далі - Правила), які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 р. № 209 охоронна зона становить:

-        для ЛЕП 220 000 В (220 кВ) - 25 метрів,

-        для ЛЕП 330 000 В (330 кВ) - 30 метрів.

У відповідності до статті 32 Закону та пункту 8 Правил використання земель у спеціальних зонах об'єктів енергетики проводиться з певними обмеженнями.

По території Волинської області проходять ЛЕП 220, 330 кВ через які відбувається передача електричної енергії від Рівненської атомної електростанції, які входять в єдину енергетичну систему України. Таким чином, аварійне відключення повітряних ліній електропередачі може призвести до нещасних випадків із населенням, створення нештатних та аварійних режимів роботи Рівненської атомної електростанції та підстанцій 220, 330 кВ Рівненського РЦОМ, виходу з ладу дорогого обладнання та апаратури релейного захисту, і як наслідок, може стати причиною порушення електропостачання Волинської та Рівненської областей.

У результаті проведених оглядів персоналом Рівненського РЦОМ у попередні роки фіксувалися випадки порушення охоронних зон повітряних ліній електропередачі (далі ЛЕП), а саме:

  1. Крадіжки металевих кутників з металевих опор магістральний ліній, що призводить до послаблення конструкцій металевої опори та може призвести до падіння опори та аварійного відключення повітряних ліній електропередачі. При цьому, наголошуємо на недопустимості прийому конструктивних елементів повітряних ліній електропередачі пунктами прийому металобрухту.
  2. Масове спалювання сухої трави та очерету, що може призвести до вимкнення ЛЕП від низової пожежі через іонізоване повітря. Також, небезпеку пожеж становлять і необроблені поля із сухою травою, пожежонебезпечний період настає у березні-травні при масовому спалюванні сухої трави та у липні-серпні при дозріванні зернових культур.
  3. Самовільні забудови.

За період з 2015 року на повітряних лініях електропередачі НЕК «Укренерго» сталося дев’ять випадків руйнування опор через наїзд великогабаритної сільськогосподарської техніки.

Національна енергетична компанія наголошує на необхідності дотримання правил охорони електромереж та попереджає про відповідальність за їх порушення.

Переглядів 6318