Версія для друку
Понеділок, 27 лютого 2023 13:39

Час починати готувати кадри для Криму – Ірина Верещук

Підготовка до реінтеграції Криму стала предметом обговорення на міжвідомчій нараді під головуванням Віцепрем’єрки Ірини Верещук. Нагадаємо, що Указом Президента від 24 березня 2021 року введено в дію рішення РНБО про Стратегію деокупації та реінтеграції АР Крим та м. Севастополя. Того ж року розпорядженням Уряду затверджено План заходів з реалізації вказаної вище Стратегії.

Зважаючи на неминучість деокупації Криму, низка положень Плану Уряду потребує актуалізації з урахуванням сучасних реалій.

Вдосконалення Плану заходів і стало предметом наради, в якій взяли участь представники силового блоку, постійна Представниця Президента в Криму Таміла Ташева, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, народні депутати, а також представники громадських організацій.

Крім того, учасники розглянули такі актуальні питання як відповідальність за колабораціонізм, повернення українського майна, а також правовий статус колонізаторів, тобто громадян росії, які незаконно прибули на півострів.

«Колонізатори мають поїхати, колаборанти будуть відповідати за законом, а відібране росіянами майно буде повернуто законним власникам», – підкреслила Ірина Верещук.

Окрему увагу на нараді приділили питанням підготовки кадрів для Криму.

«Перспектива деокупації Криму свідчить про те, що необхідно починати готувати кадри для Криму вже зараз: правоохоронні органи, працівників юстиції, освітян та інших державних службовців. Найближчим часом відповідні відомства отримають доручення готувати кадровий резерв для Криму», – зазначила посадовиця.

З точки зору реінтеграції Крим має низку особливостей, на які ми маємо зважати. Це і значна кількість населення, і тривалий період тимчасової окупації. Все це потрібно врахувати як при розробці законодавчої бази, так і під час реінтеграції на практиці, резюмувала Ірина Верещук.

Переглядів 3601