02 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Юстиція>Діяльність управління>ЛЕГАЛІЗАЦІЯ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
    Середа, 22 січня 2014 12:42

    ЛЕГАЛІЗАЦІЯ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ

    Автор
    Оцініть матеріал!
    (0 голосів)

    Являє собою злочин у сфері господарської діяльності, який полягає у вчиненні фінансових операції чи укладенні угоди з грошовими коштами та іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, у вчиненні дій, спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження такого майна чи володіння ним, прав на це майно, джерела його походження, місцезнаходження або переміщення, а так само в набутті, володінні або використанні коштів чи іншого майна відповідного походження (ст. 209 Кримінального кодексу України).

    Варто зазначити, що даний злочин посягає на встановлений з метою протидії залученню в економіку «брудних» коштів та виконання Україною взятих на себе міжнародно-правових зобов'язань порядок здійснення господарської діяльності й вчинення цивільно-правових угод у частині особистого та іншого подібного використання майна, не пов'язаного з господарської діяльністю.

    Отже, предметом злочину є кошти та інше майно, одержане внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що мало місце перед легалізацією доходів. Вказівка на винятково злочинний характер одержання майна — предмета легалізації не означає, що ст. 209 КК є нормою, яка вимагає для свого застосування попереднього винесення обвинувального вироку за суспільно небезпечне протиправне діяння — джерело «брудних» доходів. Для інкримінування ст. 209 достатньо встановленого за допомогою будь-яких об'єктивних даних усвідомлення винним того, що він вчинює дії з майном, одержаним унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації доходів. Для кваліфікації за названою статтею не має значення місце вчи­нення такого діяння, тобто місцем одержання «брудних» доходів може бути територія як України, так і іноземної держави, але вимагається, щоб вказане діяння визнавалося злочином одночасно і за кримінальним законом іноземної держави, і за КК України.

    Об'єктивна сторона злочину може виражатися в одній з чотирьох форм:

    1) вчинення фін. операції з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів (внесення або зняття депозиту, переказ грошей з рахунку на рахунок, обмін валюти, відкриття рахунку тощо);

    2) укладення угоди з такими коштами і майном (це відмінні від фін. операцій правочини — дії фізичних та юридичних осіб, спрямовані на набуття, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків, напр., договори купівлі-продажу, доручення, комісії, страхування, схову, перевезення, про сумісну діяльність);

    3) вчинення дій, спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження таких коштів або майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх походження, місцезнаходження або переміщення;

    4) набуття, володіння або використання коштів чи іншого майна, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів. Під таким використанням розуміється вилучення у тій чи іншій формі корисних властивостей майна відповідного походження для задоволення потреб власника або інших осіб. Особа в плані кваліфікації її дій за ст. 209 може використовувати майно для здійснення будь-якої діяльності, в т. ч. підприємницької та іншої господарської діяльності, наприклад: внесення коштів як внеску у статутний фонд підприємства; утворення фіктивних господарюючих суб'єктів; фінансування виробництва товарів, поповнення обігових коштів суб'єкта господарювання, вилучення в інших формах корисних властивостей коштів і майна шляхом учинення будь-яких дій із ними (скажімо, використання під час здійснення виробничої діяльності викраденого обладнання) тощо.

    Суб'єктом злочину є фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку і не позбавлена цивільної дієздатності судом.

    Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Для кваліфікації за ст. 209 не вимагається точної обізнаності про характер та конкретні обставини вчинення предикативного діяння, але необхідним є усвідомлення особою тих фактичних обставин скоєного, з якими КК пов'язує можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі на три і більше років.

    Провідний спеціаліст реєстраційної служби Горохівського районного управління юстиції В.В.Луньо 09.10.2012

    Переглядів 429
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua